måndag 6 augusti 2012

Regnet öser ner...

Under eftermiddagen och kvällen har verkligen regnet bara öst ner utanför fönstrena. Det finns ingen ur Trion Långnos som vill gå ut i sånt väder så någon längre kvällspromenad blev det inte idag. Ska kanske inte bara skylla på Trion för jag var inte heller speciellt sugen att ge mig ut i regnet...

Så istället så åkte klickern fram, tjohooo så skoj det är! Jag klickade alla Tre idag i omgångar, 3 gånger var, det blir en alldeles lagom paus för hundarna att vänta medan jag klicker de andra två.

Med Gilly klickade vi vidare på buga, det kan hon nu, nu ska bara ordet buga tränas in - inte lika lätt däremot! Andra omgången med Gilly plockade vi fram musmatten och tränad att sätta tassen på, även det kom hon ihåg även om hon slarvade en del. Sista gången blev det något nytt, ligg. Jag trodde det skulle bli svårt eftersom vi precis klickat in buga och rörelserna är lika. Men inte då hon tog ligg snabbt. Så nu får jag vara mycket noga när jag klickar så det blir en tydligen skillnad för henne mellan ligg och buga, inte vara för snabb och framför allt inte vara för långsam.
Uppsatta mål med ligg:
1. Stå framför mig.
2. Bugning (det visste jag att hon skulle testa snabbt).
3. Liggrörelse, jag klickade bara första gången hon gjorde en bugning för att visa att hon tänkte rätt, nästa gång fick hon inget klick och testa då vidare och kom snabbt till ett ligg.

Med Jester fortsatte vi klicka puss och kom inte så mycket längre än sist förutom att han mycket snabbare tittade på mitt ansikte än tidigare så han vet att han är på rätt väg, nu ska vi bara komma vidare. Klickade även puss gång nummer två. Sista gången tog jag fram musmattan även till Jester och han kom ihåg och sneglade på musmatten och fick sitt klick. Målet är att han ska sätta tassen på musmattan men vi har inte kommit längre än att han nosat på den eller nuddat lite grann med tassen så vi har en bit kvar.Vi kom så långt att han satte nosen på även idag men bara det var stort för det gick fortare idag än tidigare. Stunderna jag tränar är korta mycket korta, jag tränar bara några minuter ca 3 för att det ska vara roligt hela tiden.

Till Yougi plockade jag fram musmattan alla 3 gångerna. Han förstod att det var något med den, vi har tränat mycket att sätta nosen i kartonger mm, så han fick fort sina klick och vi kom så långt att han satte nosa på mattan.
Uppsatta mål med tass på musmattan:
1.Titta mot musmattan.
2.Titta på musmattan.
3. Röra musmattan med nos, tass.
4. Sätta tassen på musmattan.

Mina Tre är väldigt olika att klicka med vilket är skoj men en liten utmaning. Gilly hon testar mycket och jag tycker det är lätt att klicka henne, hon är med och på hela tiden. Jester är långsam och där måste man se till att klicka ofta för minsta lilla för att hålla honom kvar i det man gör, han lessnar fort. Sen tar allt tid för honom så tålmod måste man ha. Yougi är flyktig i sina rörelser och snabb, hans ögonkast mot saker är supersnabba och det gäller att man är med annars tror han att han gör fel. Men Yougi måste man verkligen jobba med tummen snabbt och framför allt hela tiden hålla koll på vad han gör så man verkligen klickar vid bara en snegling, inte lätt kan jag lova!

Som avslutning på klickerträningen så fick de alla Tre jobb lite med "godissnurran" en mycket uppskattade aktiveringsleksak här hemma.Trötta blev det all Tre, det är "tröttande" att jobba med huvudet ibland!

1 kommentar:

Patricia sa...

Vad väl detaljerat du berättar om Klickerträningen! Det är inspirerande, tack så mycket!